Големите: Луи Си Кей

stand-up comedy louis ck комедия

В поредицата „Големите“ ви представяме едни от най-значимите имена в световната стендъп комедия. С техните вдъхновяващи истории ние от Comedy.bg имаме за цел да покажем на българската публика един неспирно развиващ се жанр, за който много хора у нас имат погрешна дефиниция.

Представяме ви… Луи Си Кей
stand-up comedy големите комедия

Луи Си Кей (Louis C.K.) безспорно е един от най-големите комедианти на нашето време.

С уникалния си стил и чувство за хумор Луи Си Кей коренно променя световната стендъп сцена и вече повече от 10 години е един от най-известните комедианти в света.

Типични за неговата комедия са хуморът чрез наблюдения (observational comedy) и черният и на моменти вулгарен хумор. Луи Си Кей е един от първите комедианти, които налагат т.нар. „самоунижаващ“ хумор (self-deprecating humour). Комедийният му стил поставя нова ера в стендъп комедията и вдъхновява много от новите комедийни звезди на световната сцена.

стендъп комедия луи си кей цитат

Луи Си Кей е роден на 12 септември 1967 във Вашингтон. Когато е на една годинка, родителите му се местят да живеят в Мексико Сити и така бъдещия най-известен американски комедиант проговаря Испански като първи език. Когато става на 7 години родителите му се връщат обратно в Щатите и малкия Луи проговаря и Английски език.

Семейството му се установява в Бостън. Любопитен факт е, че Си Кей завършва гимназия заедно с Мат ЛеБланк (Matt LeBlank), познат още като Джоуи от сериала „Приятели“.

Стендъп

Именно в Бостън през 1985 Луи Си Кей отива на първия си Open Mic в известен Комеди Клуб. Младият Луи е имал пет минути време на сцената и само 2 минути материал. Опитът му е абсолютен провал и това го обезкуражава. В следващите две години не се престрашава да излезе отново на сцената.

След тази пауза обаче Луи започва да напредва в опитите си на сцената. Не след дълго вече отваря шоутата на Джери Зайнфелд.

По това време стендъп комедията в Щатите е в подем и Луи Си Кей се мести в Ню Йорк, където става сценарист на едни от най-култовите шоута за времето – Late Show with David Letterman, Late Night with Conan O’Brien и The Chris Rock Show.

Партньорството му с Крис Рок му носи и номинация за награда „Еми“ за най-добър комедиен сценарист.

Успехите му като сценарист обаче не го спират от изяви и на стендъп сцената. През 90-те и началото на 2000-те той е чест гост на всички най-популярни вечерни шоута, където прави редовно стендъп.

Филми и сериали

луи си кей standup comedy movie филм

През 1998 Луи Си Кей прави първия си филм – „Тomorrow Night“. Той получава смесени оценки от критиката, но в него участват много настоящи и бъдещи комедийни звезди като Конан О’Брайън (Conan O’Brien) , Ейми Полър (Amy Poehler) и Стийв Карел (Steve Carell).

Следващият му филм е „Pootie Tang“ от 2000 година. В него участва и Крис Рок (Chris Rock). Филмът получава много негативни оценки, но с годините се превръща в култов за феновете на Си Кей.

Следват и големите успехи на Луи Си Кей в стендъп комедията.

През 2009 заснема и издава „Hilarious“ – първият стендъп комеди филм приет за участие във филмовия фестивал Сънданс. След него следват „Live at the Beacon Theater“ (2011) и „Live at the Comedy Store“ (2013).

Характерно за работата на Луи Си Кей е фактът, че той стои зад всеки аспект от продукцията. Във филмите и стендъп спешълите си той е не само актьор и сценарист, но и режисьор, монтажист и понякога дори и оператор.

През 2015 година Луи Си Кей става първият, който с едно и също шоу разпродава 3 поредни пъти залата Madison Square Garden.

Louie (2010-2015)

луи сериал стендъп комедия българия

Сериалът „Луи“ е един от най-големите телевизионни успехи за Си Кей. В рамките на пет сезона той играе разведен, застаряващ баща. Образът му в сериала не е много по-различен от реалният му, което прави сериала още по-интересен за феновете.

Си Кей е актьор, режисьор и сценарист на сериала. Той също така взима и дейно участие в монтажа.
Сериалът „Луи“ получава пет номинации за награда „Еми“ и печели две от тях.

След няколко прекъсвания сериалът се завръща на екран през Април 2015 за своя пети сезон. Сезонът има само 8 епизода и е чувствително по-мрачен от предхождащите го.

Последни превъплъщения

хорас и пийти луи си кей стийв бушеми стендъп комедия сериал

На 30 януари 2016, съвсем неочаквано за всички, в сайта на Луи Си Кей излиза нов сериал – „Хоръс и Пийт“ („Horace and Pete“). В него Луи застава пред камерата рамо до рамо със Стийв Бушеми (Steve Buscemi). Сериалът е трагикомедия и е изцяло в типичния за Си Кей през последните години стил. Епизодите засягат проблеми като депресия и криза на средната възраст. Освен актьор, Луи е също и режисьор и сценарист на сериите. „Horace and Pete“ е достъпен за гледане в сайта на Луи Си Кей.

През лятото на 2016 Луи дава гласа си за кучето Макс във филма „Сами вкъщи“ („The Secret Life of Pets“).

Турне 2016

луи си кей билети турне стендъп комедия 2016

Луи Си Кей обикаля света с новото си шоу. През Август 2016 той ще направи няколко шоута и в Европа. Ние от Комеди.бг работим неспирно по възможността да доведем Луи Си Кей и на българска земя и се надяваме това да се случи при следващото му турне в Европа.

През 2016 най-близкото шоу до България ще бъде това в Прага, Чехия. След като първата дата за шоуто беше разпродадена за няколко часа, нашите партньори и организатори на събитието – Краун Комеди Клуб – пускат и втора дата. Второто шоу на Луи Си Кей в Прага ще бъде на 23 август, а билетите ще влязат в продажба на 8 август.

Следете сайта на Comedy.bg за още актуална информация и изненади относно турнето на Луи Си Кей в Европа.

Стендъп комедия в България