Големите Награди – По света и в България

Ето кои са някои от най-популярните награди за кино, музика, стендъп и др.

Наградите на Академията за филмово изкуство – познати като Оскарите са най-престижните награди за кино. Те се връчват всяка година през февруари. Оскарите се присъждат на най-добрите филми през годината в множество категории – от костюми и операторско майсторство до най-добър актьор, актриса и филм.

Златен Глобус – Златните Глобуси са наградите на Чуждестранната преса на Холивуд. Те винаги са в началото на сезона за награждаванe. Наградите са раздават от 1944. Златните Глобуси награждават както драматични филми, така и телевизионни сериали, и комедийни филми. Има специална категория за актьори в комедийни филми и сериали.

Наградите Еми – Това са награди за постижения в телевизията и най-добрите телевизионни продукции. Задно с наградите Оскари, Тони са сред най-престижните награди за постижения в сценичните изкуства.

Наградите Тони – Наградите Тони, на името на Антоанет Пери, са награди за постижения в театралното изкуство на Бродуей. Наградите отличават най-добрите мюзикъли и постановки.

Наградите Грами – Музикалните награди,които отличават най-добрите изпълнители и песни. Наградие имат множество категории. Грамитата имат и категория за най-добър комедиен албум.

Българските награди:

Наградите на БГ Радио – Това са годишните музикални награди, които отличават постиженията в българската популярна музика.

Годишни Комедийни Награди – Наградите за стендъп комедия се раздават от 2014 г. Те са организирани от Комеди Клуб София и всяка година отличават стендъп комедиантите в няколко категории.

Условието за участниците е те да имат повече от 200 представления годишно. Победителите биват определени от жури. Наградите се раздават в категориите Комедиант на годината – безспорно най-престижната награда за постижения на комедиант.

Има награда и за Шега на годината, както и за Open Mic дебют на годината.

комедийни награди
През 2019 г. за пръв път двама комедианти стават Комедиант на годината – Петя Кюпова и Николаос Цитиридис.

Награди Икар и Аскеер – Театралните награди на България.

Комеди Клуб София също така организира и наградата за Дума на годината.