Дейв Шапел прие наградата „Марк Твен“

дейв шапел марк твен стендъп
Снимка: YouTube

Дейв Шапел е един от най-великите стендъп комедианти на нашето време. Преди време той бе удостоен с наградата „Марк Твен“ – най-престижната награда за хумор, носеща името на писателя и първи професионален стендъп комедиант. А сега ще разберете малко повече и за приемането на наградата от комедианта.

За Дейв

Дейв Шапел е международно признат стендъп комедиант и актьор, чиято запазена марка е остроумието и острите, непочтителни социални коментари. Те най-често засягат раса, поп култура, секс, наркотици, политика и слава и затова е любимец на мнозина. Като най-обикалящият стендъп комедиант, Шапел изнася над 1600 шоута по целия свят през последните четири години, разпродавайки шоута в рамките на минути след обявяването им.

Дейв Шапел винаги може да накара хората да се смеят. След като осъзнал силата на своя природен талант, той си поставил някои амбициозни цели за своето изкуство. Като 14-годишен студент в столицата – Вашингтон, в Училище за изкуства Duke Ellington, Шапел изработва своя стендъп комедиен сет за реалностите на живота и какво е да израстваш като чернокож в столицата на САЩ.

За наградата „Марк Твен“

Наградата Марк Твен признава хората, оказали влияние върху американското общество по начини, подобни на известния романист Марк Твен. Като социален коментатор и сатирик, Самюъл Клеменс е безстрашен наблюдател на обществото, който възмути мнозина, но зарадва и информира много повече с безкомпромисната си гледна точка за социалната несправедливост и глупостта. Той разкри голямата истина на хумора, като каза „Никой не може да издържи на нападението срещу смеха“.

stand up comedy дейв джон
Джон Стюарт и Дейв Шапел в интервю пред CNN

Встъпителната награда Марк Твен беше връчена на Ричард Прайър по време на първото годишно празнуване в Kennedy Center на 20 октомври 1998 г.

Цялата му реч може да видите във видеото, а за още новини относно стендъп комедията в България и чужбина: Standup.BG. 🙂