Новият спешъл на Дейв Шапел – стендъп комедия

Стендъп комедия – спешъл на Дейв Шапел

Световно известният стендъп комедиант – Дейв Шапел  има нов спешъл. От момента, в който “The Closer” се появи в Нетфликс, американският комедиант моментално си навлече гнева както на представителите ЛГБТ+ обществото, така и на редица медии борещи се за социална справедливост.

Реакция срещу The Closer

Стендъп комедианта отдавна е известен с противоречивите си изказвания и шеги по наболели теми. Шапел говори по теми като расова дискриминация, смяна на пола и феминизъм. И ако повечето комедианти и обществени личности са изключително внимателни в публичните си изказванията, то в стендъп комедията си той смело прекрачва общоприетите граници. С хумора си изразява виждания, които много хора смятат за недопустими в днешно време.
Какво по-специално обаче се случи сега и защо е целият  този шум?

Свобода на словото в стендъп комедията

Всеки негов спешъл до момента е разпалвал ожесточени  полемики в медийното пространство.

I“The Closer” обаче, предизвика такова напрежение между защитниците на трансджендър хората и феновете на комедианта. Лично изпълнителният директор на Нетфликс трябваше публично да излезе с позиция, за да се успокоят страстите.
Причината. Част от служителите на Нетфликс самоопределящи се като трансджендър, както и техни колеги, oрганизираха протест пред сградата на своя работодател с настояване медийният гигант да свали стендъп комеди спешъла, заради трансфобски изказвания.

Протестът организиран на 20 октомври получи широк международен отзвук. В един момент дори прерасна в сблъсък между протестиращи и защитници на Шапел, дошли за да защитят неговото право на свобода на словото.

Дейв Шапел стендъп комеди

Гневни реакции – stand-up comedy

Този път гневът на засегнатите не беше насочен единствено към артиста, а и към платформата, която го излъчва. Изпълнителният директор на Нетфликс Тед Сарандос  трябваше да реагира бързо, публично избра да застане зад Дейв Шапел.

Нестихващите реакции в социалните мрежи обаче, принудиха и самият комедиант да вземе отношение по въпроса. Няколко дни по-късно той излезе с видео обръщение от своя инстаграм акаунт заявявайки, че каквото е казал го е казал, твърдо застава зад думите си и няма да се поддаде на обществения натиск.

Какъв е проблемът?

Той категорично отхвърли обвиненията, че е отказал среща с представители на ЛГБТ+ обществото и че няма нищо против да разговаря с тях. Но няма да позволи да бъде “привикван”. Допълвайки, че проблемът не идва от хората, а от корпоративни интереси.

В България, Дейв Шапел от години се радва на широка популярност сред феновете на стендъп комедията.  Надяваме се един ден да можем го видим на родна сцена, така както сме виждали Джими Кар, Еди Изард и Луи Си Кей.

За още stand-up comedy новини следи тук

Комеди Клуб Магазинът

Комеди Клуб София