Легендарният комедиант Джордж Карлин е роден на 12 май

джордж карлин стендъп

Един от най-великите стендъп комедианти, Джордж Карлин е роден на 12 май 1937 г.

Легендарният Джордж Карлин, който променя света на стендъпа

Карлин е известен с острия си черен хумор, политически и религиозни шеги, които разбиват клишетата и със сигурност са разсърдили доста хора.

Джордж Карлин е роден и израснал в Ню Йорк. На 17 и половина години напуска училището и се записва в армията като техник на радар.  В армията започва да работи като DJ към местната радиостанция. Карлин не завършва срока на служба и е уволнен през 1957 г.

Кариерата му на комедиант започва през 60-те с честата му поява в телевизонни шоута. Големият пробив на Джордж е като водещ на култовото предаване The Tonight Show .

 Става скандално известен с емблематичното си шоу „Седем думи, които не се казват по телевизията“. През 1978 г. се стига дори до съдебно дело срещу радиостанция, която е излъчила варианта му за радиото „Мръсни думи“. По този повод през 2003 г. в Американския Сенат е предложен проектозакон за забрана употребата в на седемте „мръсни думи“в радиото. В друг случай Карлин е арестуван по обвинение в употреба на нецензурни изрази.

Започва да записва комедийни спешъли през 70-те, по поръчка на HBO. По-късно Карлин заснема Шоуто на Джордж Карлин за Фокс.

Джордж Карлин е един от най-награждаваните и световне признати комедианти – има общо 3 награди Грами за комедиен албум, награда за цялостно творчество и още куп отличия.

През 2002 г. е втори в класацията на Comedy Central за 100-те най-добри комедианти. На първо място е Ричард Прайър.

Джордж Карлин умира през 2008 г. на 71 години.

Страшно много харесваме острият хумор на Джордж Карлин. Както и ироничният му подход към света.

Той е един от великите комедианти, който продължава да вдъхновява новите поколения.

Карлин е популярен с цитатите си.

На тази паметна дата започва pre-opening-а на Комеди Клуб Пловдив!

Напомняме ти, че тази година за втори път ни гостува друг легендарен комедиант от по-ново поколение – Джими Кар в София.