Жените, които промениха комедията

Твърдението, че жените нямат чувство за хумор или че не могат да са забавни винаги ме е дразнело, защото не е до пениса или вагината, а до човек. Има много мъже, които са темерути, има и много темерутки.

Ще се възползвам от информационния повод, даден ми от датата днес, за да ви споделя за част от жените в комедията, на които лично аз се възхищавам за това, което са направили. Без тях нещата днес щяха да бъдат коренно различни.

Сара Силвърман

48-годишната Силвърман вършее по стендъп сцената в САЩ още от 18-годишна. В самото начало на кариерата си започва да пише и да работи за Saturday Night Live, но не ѝ се получавт нещата. Защо? Ето какво казва сценаристът и актьор Bob Odenkirk (Better Call Saul) за това:

„I could see how it wouldn’t work at SNL because she’s got her own voice, she’s very much Sarah Silverman all the time. She can play a character but she doesn’t disappear into the character—she makes the character her.“

Била е гадже с Джими Кимъл, което е едно от много доказателства колко хардкор жена е тя. Джими Кимъл е страшен простак.

Джоан Ривърс

Ех, тази Джоан!

Начинът ѝ на говорене, нещата, които е казвала – не само, че е било недопостумо някога жена да говори така, а дори самите мъже са могли да се чувстват неудобно покрай нея, защото само с две приказки тя е можела да ги срути или в най-добрия случай – да се влюбят в нея безусловно.

Когато е на сцената, шефът е един и се казва Джоан Ривърс. Започва да се занимава с комедия още през 50-те години.

Тя е една от малкото жени (ако не и първата), която се появява по култовото The Tonight Show с водещ Джони Карсън. Шоуменът е популярен с това, че се смее, когато му е смешно и не се смее, когато някой комедиант му бобми предаването. На живо в ефир Джони казва на Джоан „Ти ще бъдеш звезда“. You’re GOD DAMN RIGHT, boiiiiiiiiiii.

Едно от любимите ми неща за Джоан Ривърс е появата ѝ в сериала на Луис Си Кей.

Гледайте го и ще разберете повече за нейната личност:

https://www.youtube.com/watch?v=orlgYyl-qhg

Мидзи Шор

Оставям я за накрая, защото госпожа Шор е сигурно една от най-важните персони в световната стендъп комедия.

Заедно със своя съпруг Сами Шор през 70-те основават великия комеди клуб The Comedy Store в Лос Анджелис. Първото подобно място в САЩ. Преди това да има клуб за стендъп е било немислимо. Някой ден на по бира мога да ви разкажа как историята се повтаря няколко десетилетия по-късно и в България.

Мъжът на Шор прави повече стендъп, отколкото бизнес. Мидзи хваща юздите на американската комедия толкова здраво, че няма как да се наречеш истински комедиант без да си минал през школовката на The Comedy Store.

Нещо интересно – тя има желязна политика да не дава много или почти никакви пари на комедиантите в клуба. Защо? Защото това ти е университета. Ти се качваш на сцената, показват те и има шанс да те видят големите продуценти. А големите продуценти ходят в The Comedy Store и никъде другаде.

Под нейно ръководство клубът се превръща в инкубатор за световни звезди. Без да преувеличавам. Ето само няколко примера: Робин Уилямс, Дейвид Летерман, Джей Лено, Джим Кери, Дейв Шапел и още, и още, и още, и още…

От Comedy.bg държим към този списък със значителни и талантливи жени от комедията да добавим и първата жена професионален комедиант в България – Петя Кюпова.

one night 4 stand up shows 8ми март петя кюпова
Петя Кюпова в Зала 1 на НДК, 2018г.

Петя е от Пловдив и е завършила актьорско майсторство, но истинската й страст е стендъп комедията. Преди 3 години идва в София, за да започне кариерата си на комедиант. Днес тя има 4 излизания пред хилядна публика в Зала 1 на НДК, приблизително 400 шоута на сцената на Комеди Клуб София и Комеди Клуб Пловдив, многократни излизания в градове из цялата страна и продължава да доказва, че стендъп комедията е за всеки, който иска да й се отдаде.

Ако искате да научите повече за стендъп комедията от света, следете standup.bg

Автор: Николаос Цитиридис