Иван Кирков: Най-много обичам да виждам хора, които се смеят

Иван Кирков основател на comedy.bg

Срещам се с комедианта и продуцент Иван Кирков, за да си поговорим за отговорността да развиваш нови комедианти, да поддържаш стендъп сцената в България и да привличаш големи звезди у нас, а също и за ползата от комедията днес.

Здравей, Иване. Изминахте дълъг път до утвърдената сцена на Комеди Клуб София и постоянното присъствие на стендъп комедианти в България. Кои бяха най-трудните моменти за теб като продуцент и кои като комедиант?

Здравей, Петя. Чудя се защо е толкова приятно да говори човек за трудните моменти? Може би защото искам всички да разберат колко съм страхотен и колко величествено съм се изправил срещу трудностите.

Трудно беше в началото, докато все още нямахме нито изградени комедианти,  нито много фенове, нито материал, който да предложим на публиката. Колкото по-добри ставаха комедиантите, толкова по-лесно беше всичко.

Сега отново е трудно, след като вдигнахме толкова много очакванията, понякога хората не разбират, че едно представление има нужда да бъде изиграно доста пъти, за да може да се създаде качествен продукт.

Продуцентът в мен винаги се опитва да намери най-доброто за комедиантите и за публиката ни,  а за да угодиш на всички, трябва постоянно да правиш компромис със  самия себе си.

иван кирков комедиант стендъп

Как се чувстваш като човекът, който създаде най-успешния комедиен клуб в страната?

Хаха, за нас, замесените в клуба, всичко се случва постепенно, така че не мога никога да усетя някаква съществена разлика от предишния ден. Разбира се, когато се сетя какво беше положението на комедията преди една година, или какво беше в Комеди Клуб София преди 6 месеца, разликата е огромна.

Чувството в момента е доста окриляващо, но след като си създал нещо, на което много държиш, всеки ден е борба то да оцелее. За да просъществува Комеди Клуб София и в бъдеще са необходими огромни усилия и саможертви от всички членове на екипа – не само комедиантите, които виждате на сцената, но и хората в бекстейджа и в офисите на Комеди БГ.

С гордост мога да заявя, че имам късмета да работя в комедиен тийм, който всеки ден се забавлява и в който съм един от най-добрите играчи на дартс.

Какво най-много обичаш в комедията и как се отразява тя на живота ти?

Най-много обичам да виждам хора, които се смеят и да чувам неща, които не съм очаквал да чуя.

Любимите ми комедианти в Комеди Клуба са толкова необичайни хора, че дори само ако успея да наложа имената им в комедийния свят в България и да не постигна нищо повече в живота си, ще се чувствам наистина успял човек.

b88e215fb50

 

Шегите ти истина ли са или ги измисляш?

Хаха, доста неща забравям и после запълвам дупки. Ако говоря за някой и казвам, че е задник, обикновено и в реалния живот го смятам за задник. Ако говоря как съм чакал 20 години на една опашка в Била, най-вероятно съм си го измислил… Често шегите са смесица от двете – истина и измислица.

 

Кои са най-големите ти вдъхновения от световната стендъп сцена?

От световната стендъп сцена най-много харесвам неочакваните комедианти. Обикновено това са хора, които не са чак толкова известни. Самият аз разбира се харесвам и първообразите на комедията като Джордж Карлин и Ричард Прайър, но вдъхновение черпя и от хората които срещам в работата си, като Дилън Моран, Джими Кар, Стивън К Амос и много други. Често говорим за световна сцена, но забравяме хората около себе си, които реално най-често ни разсмиват. Няма как да не спомена името на Васил Ножаров, който според мен се превръща в комедиант достоен за световната стендъп сцена, Никола Тодороски, който е покорил почти всички възможни постижения в Македония и е резидент на Комеди Клуб София, а и от няколко млади комедианти сред които и Калин Кръстев, който все още търси своя стил, но съм сигурен че в секундата в която го намери ще избухне със страшна сила.

 

Ти беше основната фигура зад идването на суперзвездата Джими Кар в България. Какво е чувството да привлечеш един от най-големите стендъп артисти в родината си?

Джими Кар беше един от идолите ми когато стартирах стендъп кариерата си. Самият той казва – никога не срещай идолите си, но от разговорите ми с него и с мениджърите му, научих толкова много, че бих казал, „Ако искаш да научиш много, се срещни с идолите си”. В този ред на мисли не мога да не спомена и Луи С.К. и неговия мениджмънт на шоуто му с нашите партньори в Чехия. Невероятни професионалисти и страхотни хора.

 

Имаш ли планове за бъдещето на стендъпа в България?

Планът ми е стендъп комедията в България да бъде невероятно смешна, а феновете – супер щастливи и весели.

Иска ми се да съм част от това на сцената, зад нея или поне като зрител, но само времето ще покаже. Работя неспирно около няколко проекта, които ще променят тотално разбирането за комедия и начина, по който се случва тя в страната ни, но все още е рано да ги представям публично.  Бих искал тук да спомена, че една моя огромна мечта е на прага да се осъществи – отваряме нов комедиен клуб в Пловдив. Един от най-любимите ми градове ще може да гледа напълно редовно стендъп комедия, а да не забравяме, че това ме приближава и до родната ми Стара Загора.

 

Ти и екипът ти развивате много млади таланти. Какво би посъветвал тепърва прохождащите в стендъпа?

Бих посъветвал новите таланти да се стегнат и да пишат, да работят усърдно и да се развиват.

Българската публика има нужда точно от теб! Дай ѝ уникалната страна на хумора си. Не копирай никого, а накарай твоите идеи да работят. Само така можеш да бъдеш един от най-добрите.

 

Както спомена, на 28ми септември, 29ти септември и 1ви октомври отваряте нов стендъп клуб в Пловдив. Как се стигна до този проект? Различна ли е публиката там?

Публиката в Пловдив е невероятна. 20 души се смеят и правят атмосфера като за 120. Градът е един от запазилите културните традиции на България и мое любимо място. Комеди Клуб Пловдив е може би най-голямата ми гордост до момента. Винаги като си тръгвам, нямам търпение да се върна отново. Там са идвали хора от къде ли не, за да ни гледат. Не можех да повярвам, когато за първи път ни се обадиха хора от Стара Загора и от Пазарджик, които резервираха и искаха да са сигурни за местата си, защото ще се вдигат редовно от 50-100 километра, за да дойдат на шоуто ни.

иван кирков васил ножаров ники банков стендъп комедия шоу комеди клуб софия забавна вечер стенд ъп

Благодаря ти за хубавото настроение и искрените отговори. Имам един последен въпрос – кога ще направите турне и ще направиш ли шоу в родния си град – Стара Загора?

Хахаха, всички това ме питат. Турнето е планирано и ще стартира ноември, но най-вероятно ще е от две части, тъй като не можем да оставим Комеди Клубовете без комедианти за повече от седмица.

Кулминацията ще е именно в Стара Загора. Честно да си кажа, доста се притеснявам за това шоу, защото в Стара Загора ще трябва да е най-голямото, най-смешното, най-доброто, най-новото и всичко най-най. Вдигнал съм очакванията към себе си толкова високо, че не е реално да възнамерявем да ги изпълня. Но какво да се прави, винаги където ти е най-важно, е и най-трудно.

Стендъп комедия в София през септември

Комеди Клуб София

Фестивал на Комедията София 2016