Идеята зад Фестивала на Комедията София

първи комедиен фестивал

София е най-големият културен център в България, който предлага възможност за изява във всеки аспект на изкуството, а също и почва за развитие на нови направления в изкуството и културата.

Това несъмнено прави столицата ни идеалното място за популяризиране на един сравнително нов сценичен жанр, а именно стендъп комедията. В България тя се заражда преди около пет години, когато млади ентусиасти се пробват на микрофона в различни барове, които организират вечери тип „Open Mic“. В последствие някои от тези ентусиасти успяват да съберат достатъчно опит, фенове и мотивация, за да отворят собствен стендъп клуб, The Comedy Club Sofia, а един от тях – Иван Кирков, основава първата продуценстка компания Comedy.bg, която работи изцяло върху стендъп сцената у нас и развива нови таланти в жанра.

иван кирков комеди бг стендъп софия
Иван Кирков

С течение на времето стендъп комедията се разграничава като форма на сценично изкуство, различна от всяка друга такава, броят фенове се увеличава с голяма скорост и интересът се покачва до такава степен, че Comedy.bg започва да предприема все по-големи крачки в разрастването на жанра. Програмата на стендъп комедията се обогатява все повече и представленията зачестяват, вече професионалните комедианти като Иван Кирков, Васил Ножаров и Никола Тодороски добиват такава популярност, че изграждат кръгове от собствени почитатели, идват световноизвестни звезди от чужбина като Дилан Моран (в театър „Сълза и Смях“) и Джими Кар (в зала 1 на НДК), организират се ежемесечни Open Mic вечери в клуба на комедията, където се откриват нови таланти и изобщо понятието стендъп комедия се затвърждава сред хората, търсещи новото и интересното.

васил ножаров комеди клуб софия фестивал на комедията 2016
Васил Ножаров в Комеди Клуб София

Фактът, че в България има добра сцена за стендъп се разчува бързо в съседните държави и се завързват връзки с продуценти от Балканите, което води до участието на комедианти от Румъния, Сърбия, Македония, Хърватия и други държави.

джими кар стендъп комедия зала 1 ндк софия
Джими Кар в Зала 1 на НДК

Вече в Комеди Клуб София можем да гледаме стендъп на английски всеки месец с различен гост – комедианти идват от цял свят, за да участват в програмата на клуба на комедията.

И идва време цялата тази еуфория покрай стендъпа да подтикне Comedy.bg да организира Първия и Втория Фестивал на Комедията София. Фестивалите минават успешно, идеята за стендъпа достига до още повече хора и в резултат на това тази есен Третият Фестивал на Комедията София добива страхотна популярност.

първи фестивал на комедията софия стендъп комеди
Първи Фестивал на Комедията София 2015

Идеята на фестивала е да събере комедианти от цял свят, да представи българските комедианти на тези, които все още не са запознати с тях, стендъп комедията да достигне до още повече хора и да събере още повече почитатели, още повече младежи да се престрашат да се качат на сцената за аматьори в Open Mic вечерите и да научат как да се представят по-добре в двудневния уъркшоп за начинаещи комедианти, да се покаже на българската публика стендъп от различни краища на света, да се разкаже историята на стендъпа и разбира се верните фенове да бъдат заситени с ударна доза качествен стендъп.

Това обаче не е всичко. Comedy.bg и The Comedy Club Sofia имат паралелни каузи, които са също толкова важни и заслужават внимание. Те се стремят да развиват свободата на словото в България. Правото на свободен изказ е основна ценност в едно общество и Комеди Клуб София подкрепя това право на всеки българин, като сцената в дома на комедията е отворена за гледната точка на всеки. Също така Comedy.bg и The Comedy Club Sofia подкрепят и защитават различните и подкрепят всяка кампания, която се бори за правата на малцинствата и репресираните общности. Голяма част от гостуващите комедианти на Фестивал на Комедията София 2016 са активисти за правата на хомосексуалните, жените, различните етноси.

Хуморът е най-добрият начин да си кажем нещата насериозно.

Гледайте комедианти от България и чужбина на Третия Фестивал на Комедията София 2016. Още по-голям, още по-смешен.

Програма на Фестивала

Билети за Фестивала