Какво е импров?

Импров – изкуството на комедията и импровизацията на една сцена. Крайният продукт не е съвсем известен нито на публиката, нито на актьорите.

Сценичното изкуство несъмнено е най-въздействащата форма на актьорска игра – публиката има възможността да изживее конфликта на героите заедно с тях, тъй като е пряк наблюдател на развитието на историята. Понякога обаче… Ни се иска да не сме просто наблюдатели.

Докато гледаме пиеса, забравяме мислената бариера между сцената и нас. Изобщо ние, публиката, направо си умираме да сме част от представлението. За щастие има такъв театър, който ни дава възможност да участваме в историята и да задаваме посоката ѝ – импров, или импровизационен театър.

12513516_1006016606123426_6625720467737682356_o

В импров актьорите излизат „неподготвени“ или с други думи – нямат си идея накъде ще отиде представлението. Публиката е в постоянен контакт с тях и задава различни насоки на импровизиращите. Това може да са имената и типажите на героите, мястото и времето, в което се намират, темата на разговора им, дори реплики или думи, които да включат в диалога или накратко казано – това, което се случва на сцената, зависи колкото от актьорите, толкова и от публиката. Най-хубавата част на този тип теарът е, че режисьор няма, всичко се случва спонтанно и е неподправено, всички смешки и забавни моменти са изключително автентични и истински.

И говорейки за смешни моменти, най-интригуваща форма на импровизационен театър е комедийният импров. В него ентусиамзът на актьорите се зарежда от забавни и дори често абсурдни предложения за герои и случки от публиката и резултатът е положителна енергия, която се предава от зрителите към сцената и обратно. Това прави импров комедийните представления уникални, защото никога няма как да видим едно и също шоу два пъти.

Импров може да посетите в The Comedy Club Sofia. За повече информация следете програмата на клуба.