Колко комедианта са нужни, за да завъртят една крушка?

golden microphone on stage

Българската стендъп сцена се радва на изобилие от шоута и събития на малка и голяма сцена през последните години. След като вече домът на стендъп комедията в София ни предлага 4 шоута седмично, Пловдив има собствен стендъп клуб, Варна, Бургас, Търново и други градове вече се радват на редовни шоута, видяхме гигантите на комедията Джими Кар и Еди Изард, а българската стендъп комедия излезе на най-голямата сцена на България, има ли какво още да ни изненада? И има ли опасност в нашия малък кръг на бългалска комедия да се излюпят твърде много звезди, което да доведе до пренасищане и изтъркване на това сценично изкуство? Или най-общо казано – колко комедианта са нужни на българската стендъп сцена?

У нас, за разлика от по-големи страни, сцената е една и тя е ограничена. Вярно е, че българинът има чувство за хумор и е неуспорим факт, че устрем към тази сцена проявяват много хора – аматьори и професионалисти. Тънката линия на успеха обаче се дължи на качеството на комедията. Не можем да отречем, че през годините постоянно се появяват и изчезват, а понякога отново се появяват, различни стендъп начинаещи комедианти и групи, които с желание правят стендъп и влагат усилия в това да се преборят за обожанието на публиката. Тя обаче неуспоримо е факторът, който отсява добрите от аматьорите и винаги ще се справя отлично с тази задача. За момента българската стендъп комедия припознава като качествена комедия 10тина комедианта, които имат ежеседмични участия и са силно активни в различните стендъп събития у нас. Когато публиката е по-малка, но и жадна за качествен хумор, това е напълно естествено и същевременно не трябва да бъде пречка за младите таланти, които имат желание за развитие в това изкуство, да опитват да си пробият път към сцената на българската комедия.

Най-сигурния начин да покажеш таланта си и да се опиташ да станеш комедиант? Пробвай се на Open Mic всеки месец в Комеди Клуб София!