Петя Кюпова за ролята на жените в стендъпа

stand up comedy bulgaria Petya Kyupova

Интервю с Петя Кюпова за разликите между актьорството и стендъп комедията:

Петя Кюпова е първата и единствена към момента жена професионален стендъп комедиант у нас. Родена е в Пловдив и завършва актьорско майсторство в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Вече близо две години тя е неизменна част от екипа на The Comedy Club Sofia, започнала е като много от колегите си с Open Mic вечери. Тя не само се явява на тези събития, а три пъти подред се разправя с цялата мъжка конкуренция и си завоюва заслужено място в бекстейджа на Клуба. В интервю за Comedy.bg Петя ни сподели за първия си път на сцената в Клуба, за разликите между актьорството и стендъпа, както и какво бъдеще вижда тя в него.

Петя, ти си от малкото комедианти в The Comedy Club Sofia, които са завършили актьорство. Твой колега е резидентът Никола Тодороски. Кои са приликите и разликите между актьорството и стендъп комедията?

stand-up comedy Plovdiv Petya Kyupova
Петя на сцената на Комеди Клуб Пловдив. Именно там, на сцената на Комеди Клуба в родния си град, тя започва кариерата си като стендъп комедиант през първата почти една година.

Всъщност съм чувала много пъти да наричат стендъп комедиантите актьори, но всъщност да имаш актьорско образование и опит изобщо не е задължителен фактор при стендъп комедията. Болшинството от най-големите комедийни актьори на запад са започнали именно от стендъп (Робин Уилиамс, Джим Кери и тн.), но съм чувала,че обратният процес – тоест професионален актьор да успее като стeндъп комедиант, е доста по-труден и много често се залита към излишно театралничене и преиграване. Така се размиват границите между качествено изпълнение и обикновена халтура.

Разликата между театъра и стендъпа е както много тънка, така и значителна.

Актьорът се въплащава изцяло в измислен, нереален образ, живее неговия живот, изпитва неговите чувства и излива на сцената неговите емоции, докато комедиантът също изгражда образ, но своя собствен.

„Сценарият“, който следваш, е написан от теб самия и целта е да покажеш максимално своя образ и всички „герои“, които живеят в него. Общо взето да бъдеш себе си на квадрат. Може би стендъп комедиантът е единственият по-егоцентричен от актьора артист.
Лично за себе си смятам, че краткият ми опит и познания в актьорството не ми пречат, а точно обратното – помагат ми за сценично присъствие, интригуващо поднасяне на материала (и себе си) към публиката и разбира се любовта към светлината на прожекторите, която именно театъра провокира в мен първоначално.
Може би най-страшната разлика между двете е интеракцията с публиката, защото като актьор ти се учиш да си затворен в света на героя си и има стена между теб и публиката. Сега публиката е част от целия процес и може по всяко време да се намеси“ в него и да промени тотално прилежно подредения ти „сценарий“.

Стендъп Комеди НДК Зала 1
Петя с колегите си от Комеди Клуб София на най-голямото стендъп комеди шоу правено в България на сцената на Зала 1 НДК

И тук, ако публиката мрази, тя не мрази Дездемона или Офелия – тя мрази Петя (да не дава господ). Най-същественото е, че в стендъпа ти си режисьор, сценарист и главен герой.

Как си спомняш първото качване на сцената в Комеди Клуба?

Първото ми излизане… Ужасяващо и в същото време едно от най-готините неща в живота ми, може би такова е чувството, когато скачаш с бънджи. Виеше ми се свят, пулса прединфарктен… Абе общо взето – пред умирачка, но след като мина, в мозъка ми нахлу жестока вълна ендорфини и се чувствах все едно съм на някакви наркотици, които все още не са измислени.

По-рядко има жени комедианти отколкото мъже, както у нас, така и на запдната сцена. Как си го обясняваш?

Mоже би жените нямат достатъчно топки, за да го направят. Oбяснявам си го с това, че за добър стeндъп трябва голяма самоирония и малко задръжки, трябва да си готов да се изложиш, а както знаем жените не обичат да се излагат, докато при мъжете е по-лесно – вие ставате дори по-привлекателни, когато се излагате понякога.

Всяка седмица в бекстейджа на Клуба си в компанията на колегите си, които са само мъже. Как се справя една дама с толкова мъжко присъствие?

Мъжкото присъствие не ме притеснява ни най-малко. Може би би ме притеснило, ако се появи друга жена, ще ревнувам! Супер се чувствам в мъжка компания, смеха е непрестанен и освен това успявам да се запозная по-отбизо с мъжката гледна точка, която доста често ме дразни, но в това му е чара. Всички сме много различни един от друг, но мисля, че се привързваме все повече един към друг и сме изключителен екип.

стендъп комеди Петя на фестивала във Варна
Петя на сцената на 1ви Фестивал на Комедията Варна 2017

Трябва ли стендъпа да се разделя на мъже и жени? Важат ли социалните роли в този жанр?

Комедиантът е от третия пол. Разбира се, че важат ролите – аз говоря за това, което виждам като жена от своята гледна точка, мъжете, разбира се, няма как да имат същото виждане, но не виждам смисъл стендъпа да се разделя на мъже/жени ,защото повечето от темите, които вълнуват хората, са еднакво интересни и за двата пола – любов, работа, секс и тн. Може би само колите и компютърните игри са изключение за мен.

Как виждаш бъдещето на стендъпа в България?

Искрено се надявам и вярвам, че стендъпа в България има светло бъдеще, защото виждам огромния интерес към него, което е напълно разбираемо, защото е глътка въздух за българската публика, нещо ново и подходящо само за хора с чувство за хумор. Предстои ни за втори път да подобрим рекорда си за най-голямо стендъп комеди шоу правено в България, като се качим на сцената на Зала 1 НДК и не спирам да се притеснявам как да изненадам публиката този път.

stand-up comedy Bulgaria at the club
Петя, заедно с колегите си на сцената на Комеди Клуб София