Роуън Аткинсън

Роуън Аткинсън

Роуън Аткинсън е много известен стендъп комедиант, актьор и писател.

Кой е Роуън Аткинсън?

Роуън Себастиан Аткинсън е роден на 6 януари 1955 г. в селско семейство в Консет, Обединеното кралство. Баща му бил собственик на ферма, където Роуън израства заедно с двамата си по-големи братя Рупърт и Родни.
Посещава Нюкасълския и Оксфордския университет, където завършва с дипломи по електротехника. През това време той се среща със сценариста Ричард Къртис, с когото пише и създава комедийни ревюта.
През 2013 г. е удостоен със званието „Командир на Ордена на Британската империя“.

Кино и Стендъп

Най-известният с използването на „физическа“ комедия в личността на Мистър Бийн, другите герои на Аткинсън разчитат повече на езика. Аткинсън често играе авторитетни фигури (особено свещеници или епископи), докато говори абсурдни реплики с абсолютно безизразно лице.

Едно от по-добре познатите му комични устройства е свръх артикулация на звука „Б“, като произношението му на „Боб“ в епизода „Bells“ на„Blackadder II“. Роуън страда от заекване, а свръх артикулацията е техника за преодоляване на проблемните съгласни.

Често визуално базиран стил на Аткинсън, който е сравняван с този на Бъстър Кийтън, го отличава от повечето съвременни телевизионни и филмови комикси, които разчитат силно на диалога, както и на стендъп комедията, която се основава най-вече на монолози. Този талант за визуална комедия доведе до това Аткинсън да бъде наречен „човекът с гуменото лице“.

Тук може да гледате едно от най-известните му стендъп шоута

Комеди Клуб София предлага стендъп комедия на същото ниво с най-добрите комедианти в страната всеки ден в София и всеки месец в цялата страна:

Телевизия

Филмовата кариера на Аткинсън започва с поддържаща роля във „неофициалния“ филм за Джеймс Бонд „Never Say Never Again“ и с главна роля в „Dead on Time“ с Найджъл Хоторн.
Друга негова култова роля е в пародията на Джеймс Бонд – „Джони Инглиш“, която от скоро има и трета част.

Също така, той е носител на награда БАФТА (както и Джон Клийз) за 1981 и 1990 г.

Анимираният Мистър Бийн

През януари 2014 г. ITV обявява нов анимационен сериал с участието на Мистър Бийн, в който Роуън се завръща в ролята си. Очаквало се той да бъде пуснат онлайн като уеб серия по-късно през 2014 г., като малко след това последва и телевизионно предаване.

На 6 февруари 2018 г. Regular Capital обявяват, че ще има сезон 5 на анимирания Мистър Бийн през 2019 г. (озвучен от Аткинсън). Първият епизод „Кралят на Теди“ е излъчен през февруари 2019 г.

А за още стендъп комедианти, може да видите статиите ни за Кевин Харт и за Еди Мърфи. 🙂