Бил Бър – стендъп комедия

Кой е Бил Бър?

Едва ли има фен на стендъп комедията, който да не е чувал името Бил Бър. Рижавият американец, със своята широка и саркастична усмивка, хаплив  език и дълги словестни тиради е един от най-успешните комедианти от последното десетилетие. Списанието Rolling Stones, му отрежда 17-то място сред най-добрите за  всички времена.

Той е познат най-вече със своята стендъп комедия. Честите му появявания във вечерни ток шоута, Netflix сериалът му „F is For Family“ (който той създава и участва в него), ролята му на Patrick Kuby в сериала  Breaking Bad, както и воденият от него популярен “Bill Burr’s Monday Morning Podcast“, го превръщат в един от най-всестранно развитите комедианти на Америка.

Бил Бър – стендъп комедиант

Първи стъпки в стендъпа

Като дете е бил доста срамежлив и затворен. Часовете по публична реч,  които е посещавал в колежа, го пречупват и така той преоткрива своята по-екстровертна страна. Казва, че още тогава е почувствал, че призванието му е в това да разсмива хората. Но не е вярвал, че може да го превърне в професия. След като се дипломира със специалност  Радио, той работи известно време като дентален асистент, а след това и като складов работник. Точно там, в склада, един негов колега, с когото и двамата са били големи почитатели на стендъп комедията, една вечер, след поредното им посещение на стендъп шоу в местен бар, му признава:  Бил, ние сме по-забавни от тях, следващия път ще изляза на сцената и аз.

В  интервю, години по-късно, споделя, че именно това е бил повратният момент в живота му. Това го мотивира и през  1992 г., поставя началото на неговата стендъп кариера.

Старт на кариерата – stand-up comedy

Първоначално  започва  да се изгражда като комедиант,  борейки се за изяви в комедийните клубове на Бостън. Няколко години по-късно се премества в Ню Йорк, където продължава да се развива в най-динамичната комедийна сцена в света.  Светлината на големите прожектори обаче го огрява за първи път през 2006 г., когато във Филаделфия му се пада да излезе пред публика, като е освирквала всички участници преди него.  Бил, обаче, не се стъписва от враждебната атмосфера в залата и излиза със самочувствие, готов да покаже на публиката, че няма да й се даде. Така и прави. Това е и моментът, от който предложенията за участия не спират да го засипват. В най-силните си години Bill Burr достига до над 300 шоута годишно.

Бил Бър в Paper Tiger- stand-up comedy special

Стендъп комеди спешъл

Само две години по-късно през 2008 излиза и първият му едночасов  стендъп спешъл: Why Do I DoThis? Още в него комедиантът започва да разнищва различни чувствителни теми, смело напада изопачената политическа коректност,както и гаджетата си, или както той ги нарича “безпощадни психо-роботи“. Така още  в самото начало той дава безапелационна заявка какво да очакваме от него в следващите му  стендъп спешъли. А те не закъсняват. Само след две години излиза Let It Go (2010), последвано от You People Are All the Same. (2012), I’m Sorry You Feel That Way(2014), Walk Your Way Out (2017) и Paper  Tiger (2019). Всички те могат да бъдат гледани в Netflix, където е и сериалът му сериалът му „F is For Family

По настоящем Бил Бър живее в Лос Анджелис, заедно със съпругата си Ниа Хил и двете им деца.

А след посещенията на световно известни комедианти като Луи Си Кей, Джими Кар и Джон Клийс в България, Бил Бър е едно от лицата, които феновете на комедията също очакват да видят на родна земя.

За повече информация за Bill Burr Bulgaria следете тук.

За още стендъп статии следи:

Стендъп Комедия от България и света

Може да провериш Комеди Клуб Подкаст за всичко, което се случва у нас и по света

Комеди Клуб Магазинът е мястото, откъдето да вземеш подаръци за всички.