Стендъп Комеди в България

Stand-up comedy в България

Стендъп комедията в България стартира през 2012 година, когато комедиантът Иван Кирков създава първата продуцентска компания за стендъп комедия в страната – Комеди БГ.

Цялата програма на българската стендъп комедия, можете да видите на линка тук.

Първи Фестивал на Комедията

Две години по-късно, през 2014та, Кирков слага началото на Първия Фестивал на Комедията София. Фестивалтът популяризира жанра и събира на една сцена най-добрите стендъп комедианти от страната – Васил Ножаров, Иван Кирков, Ники Банков, Никола Тодороски и от Балканите – Марина Орсаг, Катерина Врана, Александър Перишич и Никола Силич.

Иван Кирков със стендъп комеди в The Comedy Club Sofia.

Първият Клуб за Стендъп Комеди в България

След Втори Фестивал на Комедията, Кирков решава, че България е готова за първия в историята Комеди Клуб. Цялата гилдия гледа с насмешка на тази идея. Много от колегите му казват, че в България няма как да съществува Комеди Клуб. Кирков не получава подкрепа от нито един от продуцентите и собственици на клубове по онова време и решава да инвестира изцяло сам в начинанието.

Петя Кюпова при една от първите ѝ изяви на Open Mic в Комеди Клуб София. Няколко години Петя е един от най-добрите стендъп комедианти в страната.

Първата година се оказва изключително трудна и Комеди Клубът е на път да фалира. В края на 2016та Кирков събира целия екип на Комеди БГ и Комеди Клуб София и заявява, че може да финансира Комеди Клуба максимум още няколко месеца. Преструктурира шоутата и рекламните кампании на клуба и минимизира загубите.

6 години по-късно стендъп комедията в България и изключително популярна, а Комеди Клуб София е сред най-предпочитаните места за забавление в столицата.

stand up comedy
Ники Банков – един от първите професионални комедианти в България на сцената в Зала 1 на НДК

Четири години след създаването на Комеди Клуб София и седем години след основаването на Комеди БГ, почти няма млад човек в България, който да не е чувал за Комеди Клуб София и стендъп комедията.

stand up comedy Bulgaria Vasil Nojarov Фестивал
Васил Ножаров е първият комедиант, подписал с Иван Кирков и Комеди БГ. Той е резидент и основен комедиант на Комеди Клуб София. Заслугите му към Комеди Клуба и стендъп комедията в страната са безбройни.
Николаос Цитиридис е един от най-добрите стендъп комедианти в страната. Започва кариерата си през 2016та, когато решава да се пробва на Open Mic в Комеди Клуба.
Александър Деянски
Христо Радоев
Емо Йоцов

За повече информация следете страницата ни за stand up comedy в България.

За всички актуални стендъп комеди събития в София следете фейсбук страницата ни.

За стендъп комедия във Варна, Бургас и Стара Загора, следете тук.