Топ 5 най-добри комедии за събота вечер

След изморителната седмица единственото, което ни се прави, е да се сгушим на дивана (с любимия или с пакетче чипс), да опънем крака и да разпуснем със смешен филм. Ето кои са топ 5 предложенията според Comedy.bg

5. „Кръгът на просветените“ (In the Loop)

in_the_loopКомедията е сатирична интерпретация на събитията около инвазията на Ирак през 2003 г. Том Холандер играе ролята на Саймън Фостер – външният министър на Великобритания, който по време ва интервю за радио BBC погрешка казва, че войната в Близкия изток е непредвидима. В същото време във Вашингтон се провежда среща на политици и военни, които изпозват изказването на Фостер в своя полза и той и помощникът му неволно попадат в опасна международна игра. Филмът получава номинация за най-добър сценарий за 2009 г.

4. „Дневниците на Бриджит Джоунс“ (Bridget Jones’s Diary)

bridget-jones-diaryРомантичните комедии имат лоша репутация сред ценителите на киното, но въпреки това Дневниците на Бриджит Джоунс си остава не само най-добрата романтична комедия, а и един от най-забавните и искрени филми на 20ти век. Рене Зелуегер играе сладката Бриджит, която просто иска да намери своята половинка – мъж, който ще я оцени. Разбира се, нещата не се развиват по неин план, но това прави съдбата на героинята й още по-интересна. Шарън Магуайер прави една невероятна модерна интерпретация на Гордост и предразсъдъци, която заслужава четвъртото място в класацията.

3. „В Брюж“ (In Bruges)

in-brugesВ Брюдж е комедията, която разкри забавната страна на Колин Фарел и го показа като отличен комедиен актьор. Ролята му е на наемен убиец новобранец, който заедно с партньора си Кен (Брендън Гийлсон) отива в Брюж – градче в Белгия. Нещата обаче се объркват и по време на екзекутирането на жертвата, той неволно убива малко момче. Въпреки че сюжетът не звучи като забавен, режисьорът Мартин Макдонах постига връх в комедийното изкуство с този филм с образите на наемните убийци и техния шеф – Хари, който  следи операцията през цялото време. Филмът доказва, че всяка ситуация може да бъде превърната в комедия, стига да е в ръцете на професионалисти.

2. „Принцесата булка“ (The Princess Bride)

the-princess-brideИстория, която дядото разказва на внука си за лека нощ. Докато дядото чете историята, тя оживява пред очите на зрителя. Случката е класическа приказка за любовта и приключението. Красивата Бътъркъп (Робин Райт) е отвлечена и задържана насила, за да се омъжи за противния Принц Хъмпердинк, а Уесли (Кери Елуес), нейният обожател от детството, който сега се е завърнал като Страхливия Пират Робъртс, се опитва да я спаси. По пътя си той се среща с талантлив рицар и мощен гигант. Двамата стават съдружници в приключението му. Една комедия от 1987, която остава емблематична за жанра и до ден днешен е напред в комедийните класации.

1. „Горещи палки“ (Hot Fuzz)

hot-fuzz1Ник Фрост и Саймън Пег си партнират в киното не веднъж, но Горещи палки е филм, който изпъква над останалите. Комедията е уникално забавна пародия на екшън продукциите, като същевременно не им отстъпва по сюжет. Саймън Пег играе Николас Ейнджъл, лондонско ченге, изпратено по принуда в малкото градче Станфорд. Съвсем скоро след изпращането си той разкрива заговора зад редица престъпления, който „случайно“ се случват едно след друго. Филм хибрид между екшън и комедия, Горещи палки печели на режисьорът Едгар Райт любовта на публиката и заслуженото първо място в класацията.

 

Къде да гледаме комедия в София?