Фестивал на Комедитя София 2018 тази есен

stand up comedy Sofia NDK Zala 1

Ежегодният Фестивал на Комедията София ще се проведе тази есен. Той ще продължи един месец, в рамките на който феновете на стендъп комедията ще могат да посетят 70 комедийни шоута. Специални гости на събитието тази година са британският комик Стивън Кей Амос и шотландецът Дейниъл Слос. Едно от шоутата – основното събитие, ще се проведе на сцената на Зала 1 на НДК. В програмата има включени и Open Mic вечери за аматьори и непрофесионални ентусиасти, уъркшопове за творческо писане и говорене пред публика, тематични стендъп шоута и много от най-добрия материал на българските комедианти.

Една от първите големи стъпки към днешната добре развита, позната на хората и търсена стендъп комедия в България е именно Първият Фестивал на Комедията София през 2014г. Тогава Комеди БГ успява да организира първото по-голямо стендъп събитие, което следва модела на страните, в които стендъпът вече е бил традиция. Българсият Фестивал на Комедията не е нашенско копие на чуждестранните формати, напротив – Фестивал на комедията София е подобрен вариант на големите комедийни фестивали по света. Българската публика е изключително отдадена и подкрепяща, интересът към събитието е огромен, а качеството на професионалната българска стендъп комедия е много високо, дори да не вземаме предвид факта, че тя се развива едва от 6 години.

Месецът на Фестивала на комедията събира на едно място почитателите на стендъпа с най-добрите български професионални комедианти и световноизвестни чуждестранни звезди. Това не е просто месец с много комедийни шоута. Това е интензивен стендъп маратон, посветен на идеята да запознае още повече хора с това изкуство, както и да задоволи жаждата на най-запалените фенове за много и качествена комедия наживо. Количеството не е за сметка на качеството, напротив – след всеки Фестивал на комедията, нивото на родния стендъп става все по-добро и това също е основна причина за съществуването му. Всяка година след Фестивала на комедията очакванията на публиката стават все по-високи, което прави изискванията към професионалните комедианти по-високи и подобрява качеството на стендъп комедията у нас. Всъщност дори не само на стендъпа, а на комедията като цяло – културата и разбирането за комедия стават все по-съвременни и публиката започва да изисква най-доброто, като малко по малко отхвърля старите разбирания за шеги и професионална комедия.

stand up comedy sofia comedy festival 2018

Фестивал на Комедията София 2018 се организира по традиция от Комеди Клуб София. Осемте професионални български комедианти ще са най-честите заподозрени, а както вече споменахме – специални гости на Фестивала са Стивън Кей Амос от Англия и Даниел Слос от Шотландия.

Откриването на Фестивала е на 27ми септември от 21:30, а закриването на Фестивала и годишните комедийни награди са на 27ми октомври от 21:30. Фестивалът ще се проведе на сцените на Комеди Клуб в столицата. На 15 октомври е основното събитие на Фестивала – Comedy Festival Sofia Main Event в Зала 1 на НДК. На 2ри октомври е соло шоуто на Стивън Кей Амос, а на 9ти октомври – Даниел Слос. Програмата на останалите събитие можете да намерите на сайта на Comedy.bg, както и във фейсбук страницата на Комеди Клуб София.

Програма на стендъп комедията в София