5 житейски урока от Тим Минчин

3Австралийският мултиталант Тим Минчин е една от звездите на световната комедийна сцена, които се осмеляват да използват хумора, за да говорят на сериозни теми. Тим е известен с появите си в театъра и телевизията, както и с интересните си шоута, в които говори на различни социални теми, свири на пиано, китара и пее. Освен странният му външен вид – рошава коса със средна дължина и грим около очите, другото, което поражда симпатиите на феновете, е искреността му. Тя в съчетание с музикалните му заложби и чувството му за хумор изграждат нов стил сценично изкуство – музикална комедия. Неговите представления са хибрид между стендъп монолози и комедийни песни. Тим изглежда толкова сериозен на сцената, говорейки с типичния за стила си скептицизъм и сарказъм, че поражда неизбежен смях у зрителя.

Ако има нещо, за което да благодарим на Тим, това са житейските уроци, които ни е разказвал, докато ни разсмива.

Нека бъдем реалисти

Характерно за творчеството на Минчин е разумът, който влага във всяка тема, за която говори. Стендъп комедията се отличава с искреността на артиста, но Тим докарва тази искреност до едно по-високо ниво. В един от концертите си Тим изнася песен – The Fence, за налудничавите крайности, до които стига съвременния човек и колко лесно се хваща на добре звучащи стереотипи и разделя нещата на прекрасно и ужасно, без да поставя под въпрос конкретната ситуация. Той осмива одобряването на всичко натурално и естествено в контраст със страха от всичко, което съдържа химикали. „Ами… Всичко Е химикали.“

6Библията не е книгата, която съдържа всички отговори

Всеки, който е гледал поне едно участие на Тим, е на ясно, че той е утвърден атеист и една от любимите му теми е религията. Това, разбира се, не означава, че трябва да не зачитаме правото на всеки да има своя вяра, а по-скоро отваря очите на тези, които сляпо вярват, без да си задават въпроси. Една от най-популярните му песни – The Good Book, има почти милион гледания в Ютуб и в нея пее за нелепите твърдения, че библията носи отговори за всичко в живота и показва колко несъвместима е със съвременния живот. В същия концерт през 2011 Минчин изнася песен с провокативното име I Love Jesus, която е предхождана от кратък монолог за това как масово децата в Америка са научени да не вярват в еволюцията и прогреса на човека.

Дискриминацията е глупост

Тим разглежда дискриминацията на полове, различна сексуална ориентация и етност като нещо глупаво и безсмислено. Prejudice е песента, която осмива предразсъдъците на хората.

Винаги е по-добре да бъдеш искрен 4

Песните на Тим не цензурират по никакъв начин личното му мнение. Повечето от тях се отличават с вулгарни думи, които елегантно са вплетени в мелодичен кънтри или класически музикален съпровод, но зад хумора се крие основополагащата истина да бъдем искрени, независимо какво впечатление ще оставим. Песента му Beauty е иронично нежна и красива песен на пиано, в която той говори за това как красотата в опит за изкуствено съвършенство няма място в изкуството и той не твори красота, а истина.

 

8Да не взимаме нещата твърде насериозно

В Confessions комикът подкрепя феминистките разбирания, че жената не е просто тяло и след това възпява любовта си към… женското тяло. В крайна сметка всеки заслужава уважение и същевременно е добре да умее да се надсмива над себе си.

Представленията на музиканта-комик ни разсмиват и ни оставят замислени. Както сам казва в едно интервю за Australian Scepticks’ през 2009, чрез смях и музикален съпровод той прави трудните за възприемане неща достъпни.

„…Your defences are down when you’re laughing as well and it’s couched in music. All I’m doing is making things consumable that are otherwise difficult to consume.“

Каквото и да е мнението ви за дръзкия Тим Минчин, не можем да отречем очарователната му странност и съчетанието на таланти в него, чиито резултат е пърформанс, който само той може да изнесе най-добре.

Стендъп комедия в София