5 неща, на които стендъп комедиантите ни учат

1. Увереност

С каквото и да се занимаваме, увереността е номер едно правило, за да постигаме успехи с начинанията си. Страхът от провал е познат на всеки, независимо дали става въпрос за професионалната сфера или личния ни живот. Всички сме изпитвали страх от отказ, заради който вероятно не сме се усмелявали да работим по някои от целите и мечтите си. Стендъп комедиантите уверено излизат пред публиката си, дават всичко от себе си и ни учат да преодоляваме този страх. На сцената дори и най-добрите могат да допуснат гаф. Въпреки това дори когато нещо се обърка, стендъп комедиантът обръща ситуацията в своя полза и пак обира аплодисментите и смеха на публиката. В крайна сметка нищо не е фатално и никога няма да пожънем успех, ако не повярваме в себе си.

2. Всички сериозни теми могат да бъдат и несериозни

джордж карлин стендъп комедия

Писнало ни е да слушаме за ужасните последици от икономическата криза, от войните, от екокатастрофата, дискриминацията и от лошото образование. Комедиантите умеят да говорят на същите тези теми, но от съвсем друга гледна точка. Всяко сериозно и натоварващо събитие може да бъде и смешно, стига да умеем да го погледнем по този начин.

3. Животът ни не е толкова лош, колкото си мислим

azis ansari стендъп комедия

Проблемите, които си мислим, че имаме само ние, всъщност са част от живота на повечето хора. Въпросът е, че много малко хора се осмеляват да говорят искрено за тях, а още по-малко го правят публично. Стендъп
комедиантът говори без притеснение за провалените си връзки, за лошите отношения, които има с децата си, за излишните килограми, за нелепите социални ситуации, в които изпада ежедневно, за неприятната и досадна работа, за излишните килограми и за недостатъците, които има. И го прави така, че да се припознаем в историята му, да се смеем с него и да се почувсваме комфортно, че и ние изпитваме същите неуверености и неприятни моменти.


4. Да си различен означава да си интересен

fluffy стендъп комедия
Много стендъп комедианти умело използват „недостатъците“ си и нещата, които ги различават от останалите, в полза на шоуто. На сцената да си нисък, пълен, плешив, твърде висок, твърде слаб, различен етнос, с диалект, особен стил на обличане или очила е само плюс за комедията ти, защото съумяваш да покажеш как това те прави уникален. Това е нещо, от което всеки може да се поучи.

 

5. Поемай рискове!

Никой известен комедиант не се е събудил една сутрин с всичката слава и възхищение на феновете. Първото нещо, което всеки професионален стендъп артист е направил, е било да събере кураж и да се качи на сцената, напълно непознат на хората, които го гледат, несигурен в шегите си, без да ги е казвал преди пред публика, на микрофон, под прожектор. Това е нещо, което всеки трябва да направи – да събере кураж и да поеме риска да бъде отхвърлен, защото само така може да разбере дали няма да бъде приет.

Програма на българската стендъп комедия

Домът на стендъп комедията в София