Louis C.K. е един от най-добрите живи стендъп комедианти / Louis C.K. stand up comedians – биография и творчество

Louis C.K. Bulgaria
Louis C.K. е един от най-добрите стендъп комедианти в света.

Луи Си Кей (Louis C.K.) е един от най-добрите стендъп комедианти в света.

Първите години и детството на Louis C.K.

Луи е роден на 12ти септември 1967 във Вашингтон Ди СИ. Майка му и баща му са изключително добре образовани.

Малко след първия рожден ден на бъдещия велик комедиант, семейството му решава да се премести в Мексико, където живеят баба му и дядо му.

Louis C.K. – stand up comedy

Louis живее в Мексико докато навършва седем години и испанския език е първия на който проговаря. Започва да учи английски едва при завръщането си в САЩ през 1974. Семейството му се заселва в Бостън, а малко по-късно майката и бащата се развеждат. Това оставя майката на комедианта сама с Луи и трите му сестри.

До днес, голяма част от семейството на баща му все още живеят в Мексико, като заемат уважавани постове там.

След развода на родителите му, той не вижда много баща си и телевизията се превръща в основно негово хоби. Мечтае един ден да създаде по-добро телевизионно съдържание.

Майката отглежда децата в градчето Нютън (Newton) близо до Бостън. Записва ги на религиозен кръжок, където те ходят редовно след училище.

Луи завършва училище заедно с един от най-известните комедийни актьори през 90те, звездата на Приятели – Мат Лебланк.

Първият му опит за стендъп комедия (stand-up comedy) идва на Open Mic шоу в Бостънския Комеди Клуб през 1985та.

Там той получава 5 минути време, но се е подготвил само за 2 минути и остава изключително разочарован от себе си и възможността. 2 години не се осмелява да се качи отново на стендъп комедийната сцена.

През 1988ма започва възходът му и получава първите си платени участия на сцена. Започва да открива за набиращия скорост по онова време – Джери Зайнфелд и през 1989 се мести в Ню Йорк.

През 1993та Луи се пробва за SNL (Saturday Night Live), но не успява там. За негов късмет започва като сценарист на Конан О’Браян.

Само 11 години след първия му опит на сцена, през 1996, Louis вече има 30 минутен спешъл по HBO. Година по-късно стартира работа в екипа на Крис Рок в неговото едноименно – Шоуто на Крис Рок. През 1999та получава награда за сценарист именно на това шоу.

През 2005та година, точно 20 години след качването му на сцена започва истинския възход на Louis C.K. в stand-up comedy жанра.

Вдъхновен от един от най-великите стендъп комедианти – Джордж Карлин, той започва да пише по 60 минути материал всяка година, което е считано в средите като почти невъзможно.

Спешълите му – Shameless и Hilarious го превръщат в наистина уважаван комедиант.
През 2008ма обаче идва неговия развод. Поема работата си като родител излключително отговорно и до момента поставя децата си на първо място.

През 2011та, Лиу стартира едноименния си сериал. Той го поставя в тотално различна светлина и го превръща в едно от водещите лица в телевизията, неговата детска мечта.

През 2013, сбъдва и друга своя мечта. Участва във филма Blue Jasmin на Уди Алън.

Следват десетки малки роли в касови филми, озвучаване на анимации и още спешъли за HBO и по-късно за Netflix.

През 2017та година, Лиу получава обвинения в непристойно държание и паузира кариерата си.

В началото на 2019та той отново се завърна на сцената с още по-добри шеги, поне според феновете си. Очакваме го съвсем скоро и в България.

Можете да следите всичко около стендъп комедията и Лиу Си Кеи във фейсбук страницата на Комеди Клуб София.

Ако искате да видите Лиу в действие, погледнете тук.

За българска и световна стендъп комедия