Stand Up Comedy

Какво е stand-up comedy?

Stand-up comedy е комедиен жанр, в който един човек разказва смешна история пред публика. Обикновено се провежда в Комеди Клуб или на театрална сцена. Добрите стендъп комедианти трябва да поддържат силни смехове от публиката на всеки 6-10 секунди.

Стилът на комедиантите (или комиците) изглежда изключително истински в повечето случаи, а понякога и импровизиран, но в голямата си част той е внимателно премислен и практикуван в продължение на много представления.

Повече за жанра стендъп комеди

История на stand up comedy жанра в България.

Стендъп Комедията (stand up comedy) е шоу пред публика на живо, обикновено в Комеди Клуб или по-голяма сцена (като например Зала 1 НДК). Един човек се изправя на сцената само с микрофон в ръка и разказва шеги, вдъхновени от лични преживявания.

stand up comedy Зала 1 НДК 2018
Комедиантите на Комеди Клуб София в Зала 1 НДК. Stand up Comedy 2018.

Програма на стендъп комедията в България.

В САЩ стендъп комедията става популярна през 70те години. Митзи Шор основава The Comedy Store L.A. през 1972 година и дава началото на златното десетилетие на стендъп комедията в САЩ.

The Comedy Store L.A. предизвиква бум в стендъп комеди жанра в САЩ през 70те години.

От The Comedy Store L.A. стартират кариерите си като комедианти хора като Еди Мърфи, Джей Лено, Дейвид Летърман, Джим Кери, Джо Роган и много други.

Иван Кирков на сцената на The Comedy Store 2013.

Иван Кирков открива първия Комеди Клуб в България през 2015та.

През 2012та година, българският комедиант Иван Кирков създава първата компания за стендъп комедия в България – Комеди БГ. През 2013та към Кирков се присъединява Васил Ножаров, а през 2014та – Ники Банков и Никола Тодороски. Първите години на Комеди БГ са доста трудни, тъй като почти никой в страната не познава жанра, а комедиантите тепърва стартират кариерите си и са все още на начално ниво.

Ники Банков на сцената на Комеди Клуба

След натрупване на опит и намирането на нови таланти, Иван Кирков решава, че в България може да има истински Комеди Клуб по модел на The Comedy Store L.A. Идеята е посрещната с насмешка от страна на почти всички български продуценти и собственици на клубове с които Иван работи по онова време. “ В България не е възможно да функционира Комеди Клуб.“ е становището на всички от шоу бизнеса.

Комеди Клуб София, месец преди откриването му.
Откриване на Комеди Клуб София – Първият Stand up Comedy Club в България.

Кирков решава да не разчита на чужда подкрепа и финансира самостоятелно бъдещия Комеди Клуб. На 7ми Декември 2015та Иван Кирков открива първия и единствен до момента Комеди Клуб в страната – Комеди Клуб София.

Днес почти всеки е чувал за Комеди Клуб София и stand up comedy.

Следват безкрайна поредица от трудности, но две години по-късно Кирков и екипът му, превръщат обречения на провал Комеди Клуб в изключително популярно място, а стендъп комедията в популярен и признат жанр в цялата страна.

Български Комедианти

Легенди на световната stand-up комедия