News Ticker

Stand Up Comedy

История на stand up comedy жанра в България.

Стендъп Комедията (stand-up comedy) е шоу пред публика на живо, обикновено в Комеди Клуб или по-голяма сцена (като например Зала 1 НДК). Един човек се изправя на сцената само с микрофон в ръка и разказва шеги, вдъхновени от лични преживявания.

stand up comedy Зала 1 НДК 2018
Комедиантите на Комеди Клуб София в Зала 1 НДК. Stand up Comedy 2018.

Stand-up Comedy с Комеди Клуб София

В САЩ стендъп комедията става популярна през 70те години. Митзи Шор основава The Comedy Store L.A. през 1972 година и дава началото на златното десетилетие на стендъп комедията в САЩ.

The Comedy Store L.A. предизвиква бум в stand up comedy жанра в САЩ през 70те години.

Стендъп Комедия с Иван Кирков на сцената на Комеди Клуб София.

От The Comedy Store L.A. стартират кариерите си като stand up comedians хора като Еди Мърфи, Джей Лено, Дейвид Летърман, Джим Кери, Джо Роган и много други.

Иван Кирков на сцената на The Comedy Store 2013.

Иван Кирков открива първия Комеди Клуб в България през 2015та.

През 2012та година, българският комедиант Иван Кирков създава първата компания за stand up comedy в България – Комеди БГ. През 2013та към Кирков се присъединява Васил Ножаров, а през 2014та – Ники Банков и Никола Тодороски. Първите години на Комеди БГ са доста трудни, тъй като почти никой в страната не познава жанра, а комедиантите тепърва стартират кариерите си и са все още на начално ниво.

Stand up Comedy Daniel Bulgaria
Даниел Слос на сцената на Комеди Клуб София след излъчването на 2 stand up comedy спешъла в Netflix.

След натрупване на опит и намирането на нови таланти, Иван Кирков решава, че в България може да има истински Комеди Клуб по модел на The Comedy Store L.A. Идеята е посрещната с насмешка от страна на почти всички български продуценти и собственици на клубове с които Иван работи по онова време. “ В България не е възможно да функционира Комеди Клуб.“ е становището на всички от шоу бизнеса.

Комеди Клуб София, месец преди откриването му.
Откриване на Комеди Клуб София – Първият Stand up Comedy Club в България.

Кирков решава да не разчита на чужда подкрепа и финансира самостоятелно бъдещия Комеди Клуб. На 7ми Декември 2015та Иван Кирков открива първия и единствен до момента Комеди Клуб в страната – Комеди Клуб София.

Днес почти всеки е чувал за Комеди Клуб София и stand up comedy.

Следват безкрайна поредица от трудности, но две години по-късно Кирков и екипът му, превръщат обречения на провал Комеди Клуб в изключително популярно място, а стендъп комедията в популярен и признат жанр в цялата страна.