Честит рожден ден на Джон Клийз!

джон клийз комедия

Легендарният член на „Монти Пайтън“ – Джон Клийз, днес навършва 83 години.

През 2019 г. българските фенове на комедианта, сценарист и акьор, имаха възможност да го видят на живо в Зала 1 НДК. Джон Клийз гостува с шоуто си  „Последен Шанс да ме Видите Преди да Умра“ по покана на Иван Кирков и компанията Комеди БГ.

Джон Клийз в България

Джон Клийз е роден в Уестъпс-ъпър-Меър, Великобритания. Учи в Кеймбридж заедно с Греъм Чапъм (друг член на Монти Пайтън).

Телевизионното комеди шоу със скечове „Летящият цирк на Монти Пайтън“ се излъчва по BBC от 1969 до 1991 г. То става събитие за комедията по света.

Комиците от „Монти Пайтън“, сред които и самия Джон Клийз, вдъхновяват поколения след тях, както и повлияват на стендъп жанра значително.

В тв шоуто, Клийз най-често прави пародийни образи на образован сноб или глупак. Той заедно с Греъм Чапъм създава едни от саркастичните и мрачни персонажи в телевизионната комедия. По-късно това му служи за вдъхновение за образа на Базил Фолти.

Монти Пайтън и Фолти Тауърс

„Монти Пайтън“ става световна сензация с култовите комедийни филми – „Животът на Браян“, „Монти Пайтън и Свещеният Граал“, „Смисълът на живота според Монти Пайтън“ и др. В трупата участват още Тери Гилиъм, Ерик Идъл, Тери Джоунс, Майкъл Палин.

Монти Пайтън

В България Джон Клийз е известен със ситкома, който създава и в който участна – „Фолти Тауърс“. Там той играе киселият собственик на хотел – Базил, който всекидневно трябва да разрешева различни проблеми на гостите, персонала и съпругата си.

Фолти Тауърс

Филмите на Джон Клийз може да гледаш в Нетфликс и други стрийминг платформи. Комеди Клуб може да гледаш на живо всяка вечер от сряда до неделя, а онлайн в Комеди Клуб Подкаст.

Следи тук и други интересни комеди новини.

Програмата за Пловдив и София тук.