Легендарният Лени Брус е роден на 13 октомври

лени брус стендъп комедия

Роден е като Ленард Алфред Шнайдер на 13 октомври 1925 г., но става популярен със сценичното си име Лени Брус. Той е  един от най-известните стендъп комедианти на всички времена. 

Животът на Лени е свързан с борбата за свободно изразяване, която той непрекъсно води с властите.

Лени е роден и израснал в Ню Йорк в еврейско семейство. Родителите му се разделят, когато е на 10 г. и детството му преминава от едни роднини при други.

 Майка му е танцьорка, която има много сценични изяви и това оказва огромно влияние върху Лени за бъдещата му кариера.

Освободен е от армията защото се облича с женски дрехи и прави скечове пред останалите войници. 

След като се завръща в Щатите за кратко живее при баща си в Калифорния, където се опитва да развие стендъп кариерата си.

По това време големите американски градове са пълни с хора, които искат да покажат изкуството си и да успеят да изкарат пари от него. 

Стендъп Комедия и Свобода на словото

От първото си шоу в Бруклин изкарва 12 долара и безплатна порция спагети. В началото на комедийната си кариера Лени се издържа като пише сценарий за комедия.

Започва да изнася шоута в стриптийз барове, където може да говори без цензура.  Шоутата му се увеличат, а статутът на най-добрия комедиант по това време не може да бъде оспорен.

Славата за Лени идва най-вече със скандалите, които нецензурните му шеги предизвикват с гнева на властите.  Срещу Лени са повдигнати обвинения за употребата на вулгарни думи.

През април 1964 г. е арестуван в кафе в Гринидж Вилидж в Ню Йорк заради стендъп материала си по време на шоу.  Арестът провокира огромромна подкрепа сред интелектуаците и артистите на Ню Йорк като Уди Алън, Боб Дилън, Сол Белоу, Артър Милър, Сюзан Зонтаг и др. 

Може би една от най-известните снимки на Лени, правена докато полицай го обискира.

Властите срещу Лени Брус

Въпреки защитата от страна на хората на културата, съдът намира Лени за виновен. Той влиза в черния списък на всички големи барове и заведения в града.

Последствията от „войната“ за свободата на словото, която Лени води срещу властите, го съсипва физически и психически. 

Последното му шоу е на 26 юни 1966 в Сан Франциско. Четири седмици по-късно умира в дома си от свръхдоза.

Въпреки трагичният си край Лени Брус остава една от важните фигури на своето време. За нас Лени е сред легендите на световната комедия, за които винаги си заслужава да се говори.

За Българска стендъп комедия виж тук.

Прочети още интересни статии за стендъп комедия тук.